Tauluseinän luominen

Tauluseinät ovat lähivuosina nousseet suosituksi kodin sisustuselementiksi. Tauluseinissä parasta onkin niiden muunneltavuus ja monipuolisuus, jonka ansiosta ne sopivat jokaiseen kotiin. Tauluseinä voi olla huoneen katseenvangitsija tai kokonaisuuden täydentäjä. Sen voi luoda niin taideprinteillä, kuin julisteillakin; kehyksillä ja ilman. Tähän postaukseen olen koonnut muutamia vinkkejä tauluseinän luomiseen, sekä joitain ideoita ja ohjenuoria sijoitteluun liittyen.

Tietokoneen kuvankäsittelyohjelma on hyvä apu tauluseinää suunnitellessa. Yksi poikkeava kuva toimii tauluseinässä huomionkiinnittäjänä.

Valikoi

Tauluseinästä saa helposti tehtyä vallitsevan elementin huoneessa, kuin myös huonetta täydentävän, harmonisen yksityiskohdan. Sisustustauluja valitessa kannatta miettiä, mitä tauluseinällä haluaa tuoda huoneeseen. Haluaako tauluseinän olevan jatkumo muulle sisustukselle vai erottuva väripilkku?

Tauluseinään kannattaa valita toisiinsa sopivia tauluja, joka onnistuu helposti valikoimalla mukaan samoja sävyjä. Varsinkaan vallitsevaan tauluseinään ei kannata valikoida liikaa eri värejä, ettei kokonaisuudesta tule levoton. Myös samanlaiset kehykset luovat tasapainoisemmpaa tunnelmaa seinälle. Tauluseinään saa luotua mielenkiintoisen yksityiskohdan ottamalla joukkoon jonkun kokonaisuudesta poikkeavan taulun, kuten maanläheisiä värejä sisältävään tauluseinään yhden punavoittoisen taulun.

Suunnittele

Huolellisella suunnittelulla vältytään monilta ongelmilta ja ylimääräisiltä rei’iltä seinässä. Tauluseinän rakentaminen kannattaakin aloittaa tietokoneen kuvankäsittelyohjelmalla tai ihan perinteisesti kynän ja paperin avulla. Tauluseinän voi myös suunnitella asettelemalla tauluja lattialle vieretysten. Voit asetella sisustustaulut huoneen nurkkaan niin, että yksi seinä kuvastaisi kattoa ja toinen välimatkaa seinään, tai hyödyntää vain yhtä seinää. Voit myös leikata sopivan kokoisia paloja esimerkiksi. paperista, pahvista tai vaikkapa voipaperista ja teipata ne seinään oikeille kohdilleen. Tämän jälkeen naulatkin on helppo lyödä paikoilleen.

Tasapainoisen kokonaisuuden saa helposti, kun sijoittelee sisustustauluja suorakulmion muotoisen alueen sisälle. Näin taulut eivät lähde rönsyilemään. Kannattaa myös kokeilla erilaisia sijoittelutapoja ja hieman leikitellä taulujen sijoittelulla. Entä jos tauluseinä alkaisikin yhdestä matalalle sijoitetusta taulusta, ja lähtisi leviämään siitä pitkin seinää? Tauluseinää toteuttaessa on hyvä olla jonkinlainen suunnitelma ja ajatus, miten taulut haluaa sijoittaa – oli se sitten perinteisempi tai leikittelevämpi tapa. Tällä tavalla tauluseinästä tulee näyttävä ja huoliteltu kokonaisuus.

Sijoittelua suunnittelessa voit asetella tauluja lattialle ja käyttää seinää kuvastamaan taulujen etäisyyttä katosta.

Sijoittele

Oli kyse sitten yksittäisestä taulusta tai tauluseinäkokonaisuudesta, on sijoittelulla suuri vaikutus kokonaisuuteen. Taulun tai tauluseinän keskikohdan tulisi olla 140-160 cm korkeudella, suunnilleen silmien tasossa. Näin se on sopivalla katselukorkeudella ja saa helpommin ihmisten huomion. Erityisen korkeissa tiloissa taulut kannattaa sijoittaa hieman ylemmäs. Isommissa kokonaisuuksissa osa tauluista kannattaa asetella esimerkiksi alareunasta samalle tasolle. Tämä tekee kokonaisuudesta rauhallisemman.

Tauluseinää luodessa olisi hyvä kiinnittää huomiota taulujen väleihin. Tasaiset välit luovat siistin vaikutelman ja rytmittävät kokonaisuutta. Sopiva välimatka riippuu taulujen koosta ja halutusta vaikutelmasta, mutta yleisesti 3-10 cm raot ovat sopivat luomaan tasapainoisen kokonaisuuden. Esimerkiksi koko seinän peittävässä kokonaisuudessa välit voivat olla hieman suuremmat kuin pienemmässä, napakassa kokonaisuudessa. Esimerkiksi portaikkoon sijoitellussa tauluseinässä välit saattavat olla hieman toisistaan poikkeavia, jotta kokonaisuudesta saadaan tasapainoinen. Taulujen reunoihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta taulut olisivat suorassa toisiinsa nähden. Näin saadaan aikaan huoliteltu lopputulos.

Kokeile

Loppujen lopuksi tauluseinissä on kyse rohkeasta kokeilemisesta. Kehystettyjen kuvien ja julisteiden hyvä puoli on se, että kuvia on helppo halutessaan vaihtaa. Taulujen paikat kannattaa kuitenkin suunnitella huolella, että vältytään turhalta seinän rei’ittämiseltä. Jos reiät seinässä hirvittävät, voi pienempia tauluja ripustaa esimerkiksi koko seinän levyiseen naruun roikkumaan. Näin saadaan luotua yksittäistä taulua suurempi kokonaisuus parilla naulanpaikalla. Voit ottaa tauluseinään mukaan myös esimerkiksi peilin, kellon tai peuran sarvet, mikä tuo heti erilaista ilmettä kokonaisuuteen.

Pieni tauluseinä, 65x45cm, sisältää 5cm välit.
Pieni tauluseinä, 94x72cm, sisältää 7cm välit.

Keskikokoinen tauluseinä, 119x82cm, sisältää 7cm välit.
Keskikokoinen tauluseinä, 134x67cm, sisältää 7cm välit.
Iso tauluseinä, 241x137cm, sisältää 7cm välit.
Iso tauluseinä, 228x90cm, sisältää 7cm välit.
Iso tauluseinä, 204x127cm, sisältää 7cm välit.
Iso tauluseinä, 181x97cm, sisältää 7cm välit.
Ison tauluseinän voi luoda myös pienistä kuvista, 244x156cm, sisältää 7cm välit.
Passeportaut eli kehyskartongit tekevät kokonaisuudesta ilmavamman ja sopivat hyvin paksumpien kehysten kanssa. Iso tauluseinä, 290x210cm, sisältää 10cm välit.
Tauluseinän voi luoda myös portaikkoon. Iso tauluseinä, 370×20-275cm, sisältää n. 10 cm välit.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

MARIA
Valokuvaaja, yrittäjä, verkkokauppias sekä viittä vaille insinööri. Riemuitsen ohikiitävistä hetkistä ja niiden ikuistamisesta, luonnon kauneudesta ja hitaista aamuista. Blogissani käsittelen laajasti aiheita aina luonnosta sisustamiseen ja yrittäjyydestä vastuulliseen kuluttamiseen sekä valokuvaukseen. 

Viimeisimmät

Aiheet